Kitap ve Sünnetin bize öğrettiği en önemli hususlardan biri de her halimizin Allah’ı (cc) zikirle geçirilmesidir. Yine kitap ve sünnetten "öğrendiğimiz, zikrin sadece dil ile yapılan tesbihat şeklinde olmadığı, ibadetlerin düşünce ve tefekkürün, pratik hayatın her amelinin dahi zikir haline dönüştürülmesi gerektiğidir. Bununla birlikte dil ile yapılan zikirler de Müslümanlar için olmazsa olmaz ibadetlerdendir. Hele de dilin zikrini kalbe indirebilmek, zikrin bu şeklinde esas olması gerekir.
Biz, Peygamberimiz Efendimizden (a.s.) bize aktarılan sahih haberlerde tesbihatın nafile bir ibadet olarak özel zamanlarda ve miktarlarda yapılabileceğini görmekteyiz. O halde kendimize ait bu özel durumları ve zikre ruh katacak kendi şartlarımızı göz önüne alarak, Rasulullah’dan (a.s.) öğrendiğimiz zikirleri ibadet hayatımızda -özel anlamlıyla- bir yer açmalıyız.
Bu ifadeden olarak, gecelerin ihyası sadedinde teheccüde ağırlık vermek, du- ha-kuşluk- namazını ihmal etmemek, nafile oruçları göz önünde bulundurmak dile getirilmesi gereken hususlardır. Tesbihat içinde seher vakitlerini günün geceye döndüğü vakitleri, tek başına ve kalbi sükunet hallerini ve anlarını ayırmak ve oluşturmak gerekir, ölü vakitlerimizi Allah'ı (c.c.) zikir ye Kur'an-ı Kerim ile diriltmeliyiz.
Sözü bu hususta uzatmadan Efendimiz (SAV.) den naklolulan, her Müslümanın kolayca ezberleyip yapabileceği, hepsini veya en azından bir kısmını vird haline, getirebileceği bazı zikirleri zikredelim:
• Rasulullah (SAV.) buyurdu ki:
"Ey insanlar! Allah’a tevbe edin. Ben günde yüz kere muhakkak tevbe ederim.’’ Müslim, (4/2076)
Bazı rivayetlerde tevbe, şu lafızlarla öğretilmiştir.
Estağfirullah el-Azim ellezi la ilahe illa hu el-hayyu el-kayyum ve etubu ileyh.
• "İki kelime vardır ki dilde hafif, mizanda ise ağır gelir. Onlar
Subhanellahi ve bihamdihi sübhanellahil-azim.” Buhari; Kitab’ul-iman
• "Şu sözleri söylemek bana göre üzerine güneş doğan her şeyden daha sevimlidir.
Subhanellahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber.” Müslim; Ki- tab ez-Zikr ve ed-Dua 269s
• "Kim şu sözü on defa söylerse Hz İsmail'in (a.s.) soyundan dört köle azat etmiş gibi olur.
La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehul-mulkü ve lehul-hamdu ve hüve ala külli şey’in kadir.” Buhari; Kitab ed-Deavat
(Bazı rivayetlerde Rasulullah'ın (SAV.) bu zikri sabah ve akşam namazlannın farzından sonra yönünü kıbleden çevirmeden onar defa okuduğu ve peşine yedi defa Allahümme (ecima) minennar ekleyerek okuduğu mevcuttur.
· "Şu söz cennet hazinelerindendir
La havle ve la kuvvete illa billah." Buhari; Kitab ed-Deavat
Bu zikir çoğunlukla 3 nolu zikrin peşine eklenerekde okunabilir.
Yine sahih haberlerde Rasulullah'ın (S.A.V.) ashabına (r.a.) her farz namazdan sonra 33 defa sübhanellah, 33 defa elhamdülillah ve 33 defa da Allahu ekber zikirlerini tavsiye ettiği mevcuddur.